fredag 14. mai 2010

Falafel- tyrkiske kikertboller

Disse krydrede kikertbollene er noe av det beste jeg vet. Perfekt som vegetarisk innslag på et tapasbord, med frisk salat, sesam- eller chillidip og grove pitabrød rett fra ovnen. Kikertene er en god proteinkilde, samtidig som det er lett og god mat som sparer miljøet. Selv om det er enkest med kikerter fra boks, er det både billigere og mer miljøvennlig å legge kikerter i bløt selv og koke dem møre (1-2 timer). Tradisjonelt skal falafelbollene friteres i olje, men jeg synes det blir så mye unødvendig fett og steker dem heller i litt sunn kokosolje.


Falafel
til ca 20 boller

2 bokser kikerter, skylt og avrent
2 egg
1 løk
2 fedd hvitløk
1 liten rød chilli
2 ss finhakket persille
2 ts malt spisskummen
1 ts paprikapulver eller 1/2 ts cayennepepper
Salt og pepper
Kokosolje eller stekeolje til steking


Finhakk løk, hvitløk og chilli. Det er viktig å ikke har for mange store biter i massen, da bollene lett kan gå i stykker under steking. Ha oppi en kjøkkenmaskin eller blender sammen med kikerter og egg. Kjør til en grov masse. Få massen over i en bolle og tilsett persille, krydder, salt og pepper. Tilsett evt litt mel av noe slag for å få en gjevnere konsistens, som er lettere å steke. Varm litt olje i en panne, middels sterk varme. Bruk en spiseskje til å ta passende mengder av massen, legge dem i pannen og steke små boller. Vips, ferdig middag. Bollene smaker også gode kalde og som snacks.

Sesamsaus
200 ml tahin (sesampasta- helsekost)
1 hakket hvitløksfedd
1 ss sitronsaft
1-2 ss vann

Ingrediensene røres til en glatt saus og settes kaldt til servering. Fantastisk godt å dyppe falafelbollene i.
Blogglisten

4 kommentarer:

Anne sa...

Takk for inspirasjon! Er lenge siden jeg har både laget og spist falafler, men tror jammen jeg har alle ingrediensene hjemme, så kanskje det kan bli falafler i løpet av helga :)

God helg!

Helene sa...

Dette ser nydelig ut! Lenge siden jeg har spist falafel og har vel i grunnen aldri laget det fra grunnen av heller, men nå må det prøves ut en dag :)

swimzy sa...

Dette høres spennendes ut. Jeg har alltid lurt på hva falafel er for noe, og nå lærte jeg noe nytt idag:) Og dette skal absolutt prøves ut:)

mjuuugly sa...

Disse må jo bare være utrolig gode da!!!

sv: Hehe, fine koppen, hva? ;) Du har helt rett. Plutselig er vannet litt for kaldt, så for varmt, helle ut litt vann, oii, litt for mye vann... Hehe, i ovnen gjør det seg selv, kjempegreit, og som du sier, man kan gjøre andre ting i mellomtiden :D

Ha en fin 17.mai du også :)